Havskajaker

Lägg till din rubriktext här

Havskajaker

Kajaker byggda för långa turer. Deras grundläggande egenskaper är stabilitet, hög packvolym och vattentäta skott. Det gör dem tunga och långsamma i förhållande till andra typer. Samtidigt är det få som skulle välja något annat att paddla på en skärgårdstur.

Även om de tål mer stryk än andra typer ska de också behandlas varsamt. Undvik grundstötning , dra aldrig upp kajaken på en klippa utan skydd och sitt inte i kajaken på land!

Kapell till kajaker hänger i första ladan till vänster efter att du kommit in. Ibland kan det vara svårt att hitta rätt kapell, men kolla anslaget som heter Växjö kanotklubbs havskajaker för detaljerad information om vilka kapell som passar vilken havskajak.

Vilken kajak passar dig?

Innan du läser vidare om klubbens havskajaker kan det vara bra att känna till lite mer om de olika egenskaperna kajaker har och hur dessa påverkar själva upplevelsen av att paddla. Den största egenskapen är hur lång du är och hur mycket du väger. Är du kort så bör man hitta en kajak som är låg och inte för bred för att få en bekväm paddelföring. Är du lång så bör du testa så du får plats i kajaken och att fotstöden eller pedalerna är lämpligt placerade.

När det kommer till vikt vill du alltid ha en mindre kanot än du tänkt så du inte får problem med manöverbarhet. En stor och tung kanot är ofta svårare att styra och kräver roder. Men att välja en kajak som är byggd för små paddlare kan dock innebära att den blir alldeles för instabil, så försök alltid välja en kajak som är inom ditt viktintervall

Om du har frågor om vad de olika egenskaperna som t.ex personvikt innebär kan du läsa mer nedan. 

Längden är ofta den första parametern man tittar på. Till stor del är det längden som avgör hur fort kajaken kan gå, hur stabil den är och hur mycket den kan lasta. En kortare kajak är ofta mer lättsvängd medan en längre kajak är snabbare (då motståndet från vattnet fördelas jämnare över köllinjen och således sänker friktionen)

Bredden påverkar, liksom längden, också stabilitet, volym och fart.

En bredare kajak är ofta mer initialstabil. Den känns trygg och stadig – både med och utan last och det är lätt att lägga ifrån sig paddeln och ta av och på en jacka eller använda en kamera. 

En smal kajak kommer att kännas rank och det krävs en hel del träning innan tryggheten infinner sig. Smala kajaker föredras ofta av erfarna paddlare i sjögång eftersom de påverkas mycket lite av vattenytans lutning. De är också lättare att rolla eller hänga på höga stöd i en smal kajak.

Storleken på sittbrunnen är i grunden en artskillnad, inte en gradskillnad. Antingen är den så stor att man kan sätta sig på sitsen och dra in benen efteråt, eller så liten att som möjligt så man bär kajaken med sig.

Beroende på användningsområde finns det för- och nackdelar med båda. För roll vill man ofta ha en så minimal sittbrunn som möjligt för att verkligen skapa kontakt med kajaken medan en motionär eller turpaddlare föredrar stort benutrymme för att enkelt ta sig i och ur kajaken. 

Vikten påverkar framförallt hur lätt en kajak är att bära omkring på land. En lätt kajak har fördelen av att kunna lastas på egen hand, medan en tyngre kräver ofta hjälp från en kompis eller två.

Väl i vattnet spelar vikten mindre roll. Vissa kan ibland uppleva en tyngre kajak trögare men ofta är detta bara inbillning. Vikten spelar väldigt liten roll i jämförelse med andra egenskaper som bredd, längd och material etc.

De flesta kajaker är varken- det ena eller det andra utan en hybrid som kan fungera till flera olika användningsområden. Men i korthet kan man summera de flesta kajaker till att ha ett eller flera av följande tre användningsområden:

En kajak anpassad för lek innebär att den är optimal för lek i vågor och andra utmanande miljöer och är fantastisk för att lära sig olika typer av teknik och roll

En kajak anpassad för turer är ofta mer lättdriven, kursstabil och har en stor lastvolym för att få plats med all mat och packning som behövs för övernattningar. De flesta turkajaker har utöver en skädda också ett roder (eller enbart roder) för att göra det mer bekvämt att paddla längre sträckor. 

En kajak anpassad för motion är ofta en lite längre och mer lättdriven kajak med stor sittbrunn och roderpedaler som tillåter en mer aggresiv benposition. 

Kajaker byggda i glasfiber har fördelen att vara lättare och att de glider lättare genom vattnet tack vare sin finare ytfinish och sitt styvare skrov. Plastens fördelar gentemot glasfiber är att den tål mer stryk och oöm behandling. Vår erfarenhet av plastkajaker är dock att materialkvalitén skiljer sig kraftigt mellan olika tillverkare. 

Stabilitet anges i skalan 5 (mest stabil) till 1 (mest rank).

OBS. Stabilitet är relativ. Även en hopplöst rank kajak kan bli trygg med övning, men alla är inte beredda att kämpa sig igenom en lång period av otrygghet och kanske ideliga bad för att komma dit. 

Personvikt är ett begrepp som används för havskajaker som styrs med skädda. Personvikt anger inom vilket intervall kajaken blir lätt att styra och kontrollera i grov sjö. Om du är utanför kajakens intervall kommer du uppleva kajaken väldigt trög eller oerhört lätt att svänga beroende på om du är under eller över angivet intervall. 

Ett tips för dig som är nybörjare är att alltid välja en kanot som passar din vikt. Det sämsta du kan göra är att välja en alldeles för stor kanot. En större och bredare kanot är inte på något sätt stabiliare. En större kanot blir bara svårare att kontrollera och styra (såvida du inte använder ett roder)

OBS. Turkajaker med roder har ingen personvikt utan enbart lastvikt då alla kajaker med roder är lätta att svänga oavsett förhållanden. 

Klubbens havskajaker